Khamis, November 17, 2011

why?

aku, tengah sibuk printing mock-up kali kedua lepas buat pembetulan. lepas siapkan isu bumper, dan balik ke rumah jam 6.30 pagi kelmarin. jam 10 pagi hari yang sama aku masuk pejabat, sambung printing. semalam buat pembetulan selepas segalanya diperiksa. malam tadi emel semula seluruh majalah. dan pagi ni dapat emel suruh print semula, macam tak boleh tengok dalam komputer. jadi, dari pagi tadi aku sampai, aku dah mula print balik. lepas tu bos masuk. aku masih berulang-alik dari meja aku ke printer.

"have you finished designing your calendar for January?"

"no. not yet."

"why?"

"i have been fucking with the amendments and reprinting that shit, haven't i?!"

okay, tak, sebenarnya aku tak cakap macam tu. aku tak jawab langsung pun. macam, what's the point pun.

Jumaat, Oktober 28, 2011

HI!

lama tak jumpa, kan?

babai. :)

Jumaat, Oktober 21, 2011

29

dengan rasmi dan selamat.

Rabu, Ogos 10, 2011

sesak

sebelum sahur:
mimpi berjalan-jalan dengan anak buah paling rapat dan seorang lagi yang masih bayi. keadaan stesen lrt dalam mimpi tadi sungguh futuristik. ketika itu hendak pulang. turun lif, tetapi anak buah aku tertinggal. aku beri isyarat supaya turun satu tingkat. dia jawab okay. kemudian, entah bagaimana aku dan si bayi terus menaiki tren ke kl sentral. dapat panggilan dari anak buah aku, katanya terlajak stesen. ah, sepatutnya dia cuma turun lif, kenapa dia naik tren pula? dengan kucar kacir aku pergi minta bantuan pegawai stesen. lapor itu ini dan mereka berjanji akan tolong carikan anak buah aku itu. aku risau serisaunya. sampai di rumah, aku tidur sebentar dan awal pagi esoknya aku bangun lekas-lekas kerana hendak mencari anak buah aku itu. selesai bersiap, pintu bilik aku dibuka. itu dia, tersenyum di muka pintu dan terus aku peluk dia erat-erat. 
kemudian aku terjaga dengan rasa berat di dada.


lepas sahur:
macam biasa tidur balik. mimpi berjumpa dengan seorang kawan, macam baru jumpa tapi macam pernah kenal. bercerita tentang masalah panic attack. masa bercerita, aku termengah-mengah.

terjaga dengan kesukaran menarik nafas. mungkin aku tidur meniarap terlalu lama.

Jumaat, Ogos 05, 2011

ada apa?

Frances dan Kurt Cobain.

Foto asal:
Frances Cobain oleh Hedi Slimane
Kurt Cobain oleh Steve Gullick

frances bean cobain

cantik, kan?


 gambar oleh hedi slimane.
gambar bawah oleh aku.

Khamis, Ogos 04, 2011

maju selangkah dalam dunia wanita

aku pre-order benda ni tadi. dan tak pernah seumur hidup aku membelanja sekian banyak wang untuk benda ni. nasib baik boleh bayar dua kali.

ya, aku semakin serius menjadi seorang wanita. atau mungkin kerana aku semakin seronok bermain warna. atau mungkin aku dah terlalu muak dengan kerja aku sekarang dan cuba mengujakan jiwa dengan pilihan warna untuk ditenyeh pada muka dan perasan socialite.

apa-apalah.

sebenarnya aku pun tak tau kenapa aku beli benda ni. ya, untuk keseronokan, mungkin. ah, ya. reward. aku selalu reward diri dengan perfume, apa salah sekali ni reward diri dengan benda ni. lagipun bukan selalu aku beli. ada tahan sampai setahun ni rasanya.

ah, apa entah yang tak kena dengan aku. kadang-kadang aku rasa nak buka tempurung kepala aku ni dan cuci bersih-bersih otak dari segala fikiran negatif, biar terang fikiran. biar senang aku memula langkah tanpa takut-takut.

good night.

Sabtu, Julai 30, 2011

top 3 dari newermind

entri sebelum ni aku memuja-muji akan kebestan album ni kan? kali ni aku bagi lagu-lagu top 3 pilihan aku dalam album ni.

1. Lounge Act oleh Jessica Lea Mayfield
lagu ni memang lagu paling favourite dari album Nevermind. dan cover oleh Jessica ni pula bagi aku, terbaik antara semua cover dalam album Newermind ni.

2. Come As You Are oleh Midnight Juggernauts
lagu ni fresh sangat. aku kira lebih best dari yang Yuna cover. sebab aku tak terfikir lagu ni boleh berentak rancak macam ni sampai rasa boleh menari-nari.

3. In Bloom oleh Butch Walker & The Black Widows
macam lagu come as you are, lagu ni pun fresh juga. macam classy sikit. juga boleh bawa menari. pendek kata in bloom versi happy happy.

sebagai peminat Nirvana, atau peminat muzik secara umumnya, album ni aku rasa album tribute dengan cover-cover yang berjaya lari dari bunyi Nirvana atau secara tepatnya, Kurt Cobain. semua bawa lagu ni dengan cara mereka yang tersendiri, tak ada yang Nirvana atau Kurt Cobain wannabes. jadi, kalau dah dengar, dah suka, dah jatuh cinta berbaring-baring sambil berbantalkan belakang tangan, merintih betapa bestnya lagu-lagu ni, silalah ke entri sebelum ni untuk link download. yang ni tak kena blok punya.

Khamis, Julai 28, 2011

Nevermind's Newermind

album ni dihasilkan sempena ulangtahun ke 20 album Nevermind oleh Kings of Grunge, Nirvana. aku agak skeptikal pasal album ni sebab macam, "eee...mesti tak best. Nirvana ori jugak yang best." lalu kawan aku hantar album ni kat aku dan aku cuba dengar, okay, best. rasa macam fresh. tribute dari 13 artis termasuklah dari orang-orang terdahulu seperti The Vaselines, Meat Puppets sampai la yang baru-baru yang aku tak kenal pun siapa tapi......... masing-masing bawa stail tersendiri dan memberi nafas baru yang memang fresh pada lagu-lagu tersebut. 

bagaimanapun, ini hasil review dari telinga dan jiwa aku. kalau nak dengar sendiri, boleh download kat sini ataupun kat sini. Enjoy!

Rabu, Jun 29, 2011

kemhor


pagi-pagi, tak ada orang di pejabat. lalu aku meng"camwhore".

Isnin, Jun 27, 2011

jumaat lepas

gembira.
sedih.















Ada masanya, saya menjadi bodoh.

Khamis, Jun 23, 2011

bayi

termasuk malam tadi (atau mungkin subuh tadi), dah dua kali aku bermimpi mendukung anak saudara gebu aku yang berusia 7 bulan. tetapi dalam dua-dua mimpi itu, aku dalam keadaan lemah dan selalu hampir terlepas si bayi dari dukungan.

whatever the dreams mean.

Selasa, Jun 07, 2011

penawan ular

aku di dapur. dua orang anak saudara yang tersayang sedang bermain-main di depan pintu stor. abah sedang mencuci pinggan. kemudian anak-anak saudara menjerit kuat. ada ular hitam. besar. jenis boleh bergelut peluk-peluk kalau nak tangkap.

aku tak fikir panjang. aku cepat-cepat cuba menekup ular tersebut. gagal. aku melompat atas ular, dan bergelut sungguh-sungguh untuk masukkan ular itu dalam guni. rontaan ular itu boleh tahan kuat. walau diikat guni itu ular itu masih meronta kuat. aku masih ingat ketika aku menjerit minta pertolongan abah, abah rileks saja menjawab "nantilah kejap". aku agak kecewa dengan jawapan sambil lewa itu kerana memikirkan anak-anak saudara yang mungkin menjadi mangsa si ular.

setelah ular itu berjaya dimasukkan ke dalam guni dan diikat kuat agar ia tak terlepas, anak-anak saudara aku melompat-lompat di atas ular tersebut dengan gembira, walaupun ular itu masih lagi meronta. seketika kemudian, guni itu cuma tinggal guni. entah ke mana hilangnya.

aku syak mimpi mengarut ni angkara scene polis US menangkap ular sawa di sebuah sekolah yang aku tonton dalam rancangan Video Zonkers. cis.

Khamis, Jun 02, 2011

third time's....?

people say third time's the charm.

i say, third time's the most ridiculous!

tak pernah-pernah aku jumpa orang yang ridiculous macam ni. Macam makin lama makin turun ke level tak boleh diterima akal.

aku bersedia untuk melompat lagi.

Selasa, Mei 03, 2011

pet peeves: aircraft passenger

A man reached to his seat, and found his seat was taken by one of the passengers seated in the same row.
A: Excuse me, you took my seat. I'm supposed to sit next to the window.
B & C: What's the difference? You'll still have to sit with us.

Selasa, April 19, 2011

pet peeves: mom

mom: look at how you rolled the towel! they are not neat! *in sarcasm tone* don't you want to be like me?
me: *giving a deep thought* naaaahhhh......

pet peeves: work

she: you know, the enlarged design you gave just now, it's different from the original one you gave previously.
me: meaning?
she: the font is different.
me: no, it's the same font.
she: the font in the previous file you gave is bigger.
me: oh, it's because when the size of the sticker is enlarged to the sides....(urgh..who am i kidding?) i will look into it.
she: yeah, please check.
me: *rolling eyes inside*


Isnin, April 04, 2011

jangan sesekali

...puji orang yang kau baru jumpa itu sebagai baik dan manis lagi bertimbang rasa. jangan sesekali berasa lega bila tempat kerja yang kau baru hijrah itu nampak seperti tempat terbaik untuk kau.

itu semua luaran.

setelah kau berada terlalu dalam, kau kena fuck.

Khamis, Mac 31, 2011

telefon dan loceng pintu

korang tau tak betapa aku benci dengan bunyi korang? ha? ha? tau tak?

Rabu, Mac 23, 2011

elizabeth taylor

true screen legend, humanitarian, michael jackson's confidante. rest in peace.

ushu is other tissue

mp3 player sony aku rosak. port headphone dia. baiki atau beli baru. kalau beli baru, ipod shuffle ke sony b series?

yang mana? yang mana?

Isnin, Mac 21, 2011

kali ini, headphone tidak bersalah

sekembalinya aku dari penang, headphone aku buat perangai. macam biasa, mesti belah kanan yang tak ada bunyi. "sheet, kena beli headphone baru pulak." boleh dengarlah juga belah kanan, itu pun kena tekan kat port dia kuat-kuat. sampai bila nak kena buat macam tu, kan?

sudahnya semalam aku beli juga headphone Phillips yang paling murah. sampai rumah aku tak terus guna. tapi bila nak tidur dalam pukul 4 pagi tu, aku pun test dekat mp3 player aku. wah! masih tak dengar di sebelah kanan. sheeeeet. mula lah aku berkira kena pergi semula ke tesco dan tukar headphone lain. tapi sebelum aku exaggerate, aku bagi uji dulu dekat laptop. eh, boleh pula dengar dua-dua belah. headphone Sony aku yang disangka rosak itu pun berfungsi dengan cemerlang dekat laptop. jadinya sekarang tak pasal-pasal aku dah ada 3 headphone yang sebenarnya berfungsi dengan baik.

lalu terbuktilah port headphone pada mp3 player aku yang bermasalah. okay, maksudnya aku kena beli mp3 player baru lah pulak ya?

Ahad, Mac 20, 2011

separuh mati

ya, aku suka "exaggerating".

tak adalah separuh mati pun. tapi bila mengenangkan bulan ini punya pulun, memang separuh mati rasanya. semua gara-gara perjalanan siapkan majalah terganggu dek membuat persiapan untuk event di Penang pada sabtu dan ahad lepas.

mengikut bos, majalah haruslah siap sebelum ke Penang. tapi apa gila dah lah aku seorang saja designer yang dia ada, lepas tu semua nak kena siapkan on time. dengan tak putuskan betul-betul apa benda nak letak dalam poster. jadilah satu poster makan masa dua hari untuk siap. sehari suntuk habiskan masa untuk poster pun tak cukup lagi.

Flyer ini boleh tahan ambil masa juga pasal masa tu aku tengah tak ada mood nak mereka. jadi selepas 2-3 hari, ini lah final yang mereka pilih (setelah puas buat amendment). masa ini dah mula terjejas perjalanan majalah aku.

dan ini pula poster yang aku hampir terlupa nak buat. kemudian, dengan majalah yang hanya 80% siap (agaknyalah, aku mana pandai mengagak) kami pun bergerak ke Penang. Dan dalam perjalanan balik ke KL, bos bising sebab majalah tak siap, walaupun dia dah pesan kena siap sebelum semua ke Penang. okaylah, mungkin salah aku sebab tak tangkas bekerja. tapi aku pun taknak hasil kerja aku jadi sampah dek kerana laju membuat. sekembali dari penang, esoknya kami kembali bekerja walaupun dengan mata cuma 50% terbuka dan tenaga cuma 30% sahaja. terus delay semuanya. tapi aku pulun juga siapkan. dan akhirnya pada hari rabu, satu majalah siap dan tiba-tiba aku kena buat lagi satu majalah sebab tak sempat nak serah pada "outsource" kami. "you have to finish the magazine by today," kata bos aku. impossible. walaupun aku dah jelaskan ketidakmungkinan majalah dapat siap dalam sehari, dia bertegas juga, dengan menyuruh aku mengimbangkan design dengan masa. dan akhirnya jumaat lebih kurang 8.15 malam, semuanya dapat aku selesaikan melainkan satu bahagian terpaksa diserahkan pada "outsource". gila bapak penat.

esok ada amendment untuk majalah yang lagi satu. bunyinya banyak juga dari segi teks. dan sepatutnya aku dah tidur sekarang. untuk tenaga esok hari.

well, duhh.....

Isnin, Mac 07, 2011

........... (2)

asal masuk ofis saja, aku jadi nerves. setiap hari. rasa macam tak sempat nak buat itu dan ini. tapi endingnya, aku banyak merayau ke laman sesawang untuk mententeramkan hati (tapi kerja jalan juga tau!).

oh tidak, janganlah kena lagi. "takmooo takmooo takmoooo!!!" (gedik tak?)

Ahad, Februari 27, 2011

mungkinkah?

aku dah mula rasa tak puas hati dengan semua orang. aku dah mula rasa "irritated" dengan semua orang. aku dah mula rasa tak mahu jumpa dengan semua orang. aku dah mula nak bercakap kasar dengan orang tua aku.

semua di atas aku alami ketika aku sedang dalam keadaan depressed tahun lepas.

aku rasa aku bakal berada dalam keadaan itu kembali dalam masa terdekat ini.

shoot.

Khamis, Februari 24, 2011

lagi sekali

sejak kebelakangan ini, aku kembali mengalami masalah susah bangun pagi dan hilang mood untuk bekerja.

mengikut pengalaman dulu, aku mengalaminya ketika mengalami depresi yang boleh tahan teruk.

ah, takkan la jadi lagi sekali?

Ahad, Februari 20, 2011

selamat hari lahir yang ke-44, Kurt Cobain

Kurt Cobain.
test sketch, poster colour on drawing paper.
c. 2002. Jay Harun.

Sabtu, Februari 19, 2011

ya, aku sedar

.....yang tahun ni aku akan berusia 29 tahun. dan aku juga sedar tahun depan aku berusia 30 tahun. dan aku sangat sedar yang aku masih solo, tanpa kekasih atau suami. and seriously, i myself don't freak out over the fact, then why should you?

there's really no need to ask "bila aku dapat makan nasi minyak kau?" over and over again. and you would greet me online just to ask me that, and when i answered playfully, you put a full stop at the conversation right away? like, that's the only thing you REALLY want to know about me. and when the answer's negative, then that's it, i'm not gonna proceed with this conversation.

just what is really important about eating my nasi minyak? if you really feel like eating it, go ahead, the mamak restaurants also serve this dish. aku tak meraban mengidam nasi minyak kawan-kawan yang solo pun? so why should you? seriously, you're NOT going to die if you don't eat my nasi minyak.

so, friends, take it easy okay? none of us gonna have bad luck falling on to us if i don't get married. i don't know if you really excited for the news or just afraid that i might steal your husbands. it's not going to happen, that i can promise.

cuma, aku kadang-kadang rasa macam nak cakap: "those who keep asking me "when i can taste your nasi minyak" again and again, YOU ARE SO NOT GOING TO BE INVITED TO MY WEDDING! HA!"

balasan bermuka ketat

pagi tadi aku ke jusco bukit raja, sebab nak pos surat, disamping itu nak beli palette box untuk eyeshadow. ya, anda tak salah baca. okay, cut short. lepas dah beli box tu, lepas dah pusing seluruh jusco, aku ke pasaraya. beli sedikit sebanyak barang. tiba waktu nak bayar, tengok dalam dompet cuma tinggal duit seringgit-seringgit. yang aku ingat, kedai terakhir aku masuk adalah elianto. hari ini elianto dijaga oleh staf yang bermuka ketat. mungkin shift dia hari sabtu agaknya. asal pergi hari sabtu saja mesti dia yang jaga.

"boleh tak hold barang saya ni kejap?" aku berkata kepada juruwang pasaraya dan terus bergegas sambil ligat berfikir samada nak pergi cucuk duit dulu atau jumpa staf elianto dulu. tapi kaki ini memang bijak, terus membawa aku ke tingkat atas, menuju ke elianto.

apa sebenarnya yang terjadi?

"SHROOOOoooooooooo...." (kesan bunyi flashback)

semasa aku sedang memilih palette box itu, staf elianto bermuka ketat itu dengan muka ketat berdiri di sebelah aku menunggu aku memilih palette box yang aku mahu dengan muka yang ketat. setelah berpuas hati, aku memilih box yang boleh memuatkan 4 eyeshadow. dia meletakkan box tester dan dengan pantas mengambil box baru yang masih ditangan aku. okay, fine. sambil itu dia bertanya kalau-kalau aku mahu membeli beberapa barang lain sambil menerangkan tentang promosi yang masih berjalan dengan muka yang ketat. aku menolak, dan dia terus ke kaunter dengan muka yang ketat. aku membayar RM50 untuk box yang berharga RM14. kemudian dia meminta wang RM4 jika aku ada dan dia akan menyerahkan RM40 kepada aku sebagai baki. selepas dia mengira wang RM4 itu, dia menyerahkan box itu sambil menerangkan hari ini hari tanpa beg plastik dengan muka ketat sambil aku membalas "it's okay" dengan muka yang manis. kemudian aku keluar. dia lupa nak pulangkan baki RM40, dan aku pun langsung tak perasan.

okay, berbalik kepada cerita aku naik ke elianto selepas mendapati tiada duit besar dalam dompet. sampai di elianto, staf bermuka ketat sedang mengemas kabinet di bawah rak barang-barang. "excuse me, tadi i bayar RM50 tapi you tak bagi duit baki," aku memberitahu staf bermuka ketat itu. "muka dia bertambah ketat, tanda tak mahu mengaku salah. okay, at least assist la sikit kan, mana tahu kalau dia betul bersalah. jadi, dengan muka ketat dia ke kaunter dan berulangkali mengatakan dia telah memulangkan baki RM40 kepada aku. aku jawab, "tak ada, tadi i bagi RM50, lepas tu you minta Rm4, lepas tu you terus bagi barang kat i. resit pun i tak dapat." dengan muka ketat dia jawab, "sekejap." kemudian terus memeriksa kembali mesin wang dan mengira jumlah di dalamnya, dengan muka yang ketat. setelah puas mengira, akhirnya dia mengeluarkan wang RM40. dan kemudian menyerahkan pada aku dengan muka yang manis. "sorry, ya?" dia meminta maaf. ha, dah bersalah la tu. malu la tu. aku dengan muka yang sentiasa manis menjawab, "it's okay. bagi resit sekali ya?" staf bermuka ketat itu segera mencetak resit dan mengulang kata maafnya.

itulah. sia-sia saja buat muka ketat, akhirnya sendiri yang malu. ketatkan lagi la muka tu.

Khamis, Februari 10, 2011

hari ini

okay, jam sudah menunjukkan pukul 12.36 malam. pagi. malam. tengah malam. ah, whatever. tadi masa sedang pulun bekerja, sesuatu terlintas untuk aku kongsikan dalam blog ni. ah begitu mendesaknya hati ini dan gatalnya jari untuk menaip. tetapi kerana tugasan yang semakin menjadi "urgent", terus aku lupa pasal apa entah yang aku bersungguh hendak taip.

nananana. okay, aku rasa....aku rasa.........aku patut tidur sekarang.

Rabu, Februari 02, 2011

polka dot lagi

lagi satu karya aku. polka dot in black and white.

midnight poison, dior

oh ya, inilah commercial untuk midnight poison, dior arahan wong kar wai. sungguh biru! kelas, kan? ha, nak beli juga la tu! :D

anugerah untuk diri sendiri

pathetic sungguh bunyi, kan?

tapi itulah, kalau bukan diri sendiri yang bagi, siapa lagi? hadiah apa, ya? dah tentulah perfume. takkan hadiahkan diri sendiri ayam goreng. jadinya, kebetulan ada dua botol perfume yang dah tunggu masa saja nak pencen, dan kebetulan pula dapat bonus, apa lagi, cepat hadiahkan diri sendiri untuk segala kerja keras selama ini. dan perfume ini pula memang dah lama aku usha. aku peminat perfume vintage. padahal masa tengah in dulu, benci pula dengan baunya. ya lah, masa tu kecil lagi, mana tau erti sebotol perfume. so, perfume idaman adalah...........

midnight poison dan forever and ever oleh dior. kedua-duanya mempunyai notes yang memang aku suka. oleh itu, sebagai menghargai kerja keras aku sendiri selama ini, alah, bukan selalu pun, dan bersyukur ke hadrat Illahi kerana bonus yang diberi bos, dan setelah segala bil-bil dah dilangsaikan, maka aku dengan penuh terharu akan memesan dua perfume ini dari the beautyholics sebab murah. ini akan menjadi pembelian kedua aku dari laman web ini. sebab? sebab aku sangat berpuas hati dengan produk dia.

okay, sekarang nak tidur, nak mimpi pakai minyak wangi ni jalan-jalan dengan jejaka kacak.

Isnin, Januari 31, 2011

seluar polka dot cantik.

dibeli di reject shop. kebetulan seluar tidur macam dah tak ada. lepas tu corak polka dot. aku pula memang suka corak polka dot. yang buat best, kakak aku bayarkan. :D

sungguh cantik lagi selesa!

mug baru. lagi.

pergi seksyen 18 shah alam, sebab kakak ajak. dia bawa anak dia ke klinik. sebab klinik adalah antara tempat paling bosan dalam dunia, aku jalan-jalan. masuk butik avon, tapi tiba-tiba macam segan pula. keluar dan teruskan berjalan sampailah mata aku ternampak mug bersusun atas rak. aku tak tunggu lama. terus masuk dan tiba-tiba aku dah berdiri di kaunter dan bayar. taklah. aku pilih-pilih juga. habis satu kedai tu aku pusing dan beli sedikit buah tangan untuk anak-anak. dan akhirnya dua mug yang bertuah berjaya dibawa pulang.

mug starbucks tu yang diambil dari bentuk gelas kertas starbucks itu masa hampir selesai baru ternampak. sebab ia sangat cool aku pun beli. yang warna merah itu pula sebab sangat comel, walaupun kakak aku kata sama macam yang ada di rumah, tapi sebenarnya ia sangat, sangat berbeza.

ini yang sebelah lain mug starbucks itu. cool, kan?

lepas itu baru aku tersedar, koleksi mug aku dah makin bertambah. tiba-tiba aku macam pening kepala.

makan di ikea

orang pergi ikea beli perabot, kita datang semata-mata nak makan.

cadangan asal sebenarnya nak tengok wayang, tapi entah macammana jadi "brisk-walking" pula. lagipun dah lama aku tak berjalan-jalan. asyik rumah-pejabat-rumah. kalau berjalan pun, dengan ahli keluarga. makanya hari sabtu lalu itu aku bertungkus-lumus berjalan, dari ikea ke the curve ke street market ke the curve dan ikano. tapi sebelum itu, kami alaskan perut di ikea dulu, aku pula baru-baru saja bersarapan sebelum bertolak. dan alhamdulillah, dibelanja.

almondy daim yang sungguh seksi!

barisan sandwich yang juga seksi. kalau lapar sangat memang tangan ni laju saja mencapai.
satu hari nanti nak makan ini pula.

muffin yang kelihatan sangat sedap. tapi sebab tak lapar sangat.

kami berkongsi 15 bebola daging. aku tak lalu sebenarnya makan dengan jem krenberi itu, tapi okay, aku selalu menilai tanpa mencuba. sedap rupanya.

dan almondy daim tadi. ternyata seksi.

kemudian kami ke Daiso, kedai yang aku sangkakan kedai hardware. rupanya ia kedai cool yang menjual pelbagai barangan Jepun. aku beli pouch bunga-bunga dan sekotak pensel yang sangat sempoi. Nanti nak pergi lagi dan beli sesuatu dari street market di the curve dan daiso lagi. parah.

Ahad, Januari 23, 2011

when you think it's over.

it's not, actually. never, to be exact.

okay, aku cakap pasal panic attack, atau mungkin juga sejenis penyakit was-was, atau OCD. entahlah, aku pun tak pasti. dah banyak kali juga aku mengomplen pasal ni dalam entri-entri yang lepas. tapi yang pasti, penyakit gementar setiap kali hantar artwork untuk dicetak, tetap ada, walaupun tak seteruk dulu, dan walaupun kadang-kadang ia tak menyerang.

bongok betul. bila entah nak hilang. ni apa pula benda ketul-ketul kat dalam kerongkong ni.

Isnin, Januari 10, 2011

black

terus terang aku tak pernah ikut perkembangan dia masa dalam mentor dulu. malah aku menganggap dia sebagai "pathetic youngster who tries to make himself big by becoming a singer". lagi pula masa dia menangis-nangis mengenangkan betapa orang mengutuk-ngutuk dia dan dia ingin membuka mata orang-orang yang mengutuknya dengan berjaya sebagai penyanyi. masa tu dalam hati aku cuma "gila pathetic!"

kemudian dia muncul juara. kemudian lagu-lagu alunannya mula berkumandang di radio-radio. cis, sedap pula suara dia. akhirnya aku mengaku yang suaranya memang istimewa, dengan keupayaannya menyanyikan lagu-lagu bernada tinggi dengan muka selamba tak perlu bersusah-payah kerut-kerut muka.

aku mula jatuh cinta. dan persembahannya dalam AJL25 malam tadi, membuat aku akur dengan kehebatannya. cara dia membawa lagu sofea jane memang cukup meremangkan bulu roma. emosinya terasa di dalam suaranya. tak boleh jadi, aku kena mengaku aku minat dia. dan aku bukan senang-senang nak minat penyanyi lelaki tempatan. anuar zain dan faizal tahir yang menjadi pujaan wanita bertahun-tahun tu pun aku langsung tak berkenan. tapi kenapa dia tak menang? vokal terbaik ke apa ke. ceh!



harus lagu ni aku buat "lullaby".

Isnin, Januari 03, 2011

gara-gara jenayah

kelmarin (ahad), semasa dalam perjalanan pulang dari rumah makcik di kuala lumpur, ketika melalui lebuh raya petaling jaya jika tidak silap, kelihatan seorang lelaki tua dalam lingkungan 60-an, tetapi masih agak tegap, berbangsa India mungkin, sedang "hitch-hiking". jam menunjukkan 11.49 malam. tapi tiada siapa berhenti. bas sudah tentu tiada. aku pula sedang agak laju di lorong tengah. tiba-tiba rasa simpati menyelit di hati.

tetapi.

perbuatan menumpangkan lelaki itu mungkin berisiko tinggi. dengan kadar jenayah rompakan yang semakin aktif dengan pelbagai taktik yang kreatif dan licik, lelaki tadi mungkin satu ancaman buat orang yang membantu. mana tahu ada geng-geng lain sedang menanti habuan sebaik sahaja terdapat kereta yang berhenti. atau mungkin juga lelaki itu perompak persendirian, yang akan bertindak selepas kereta bergerak laju meninggalkan perhentian tersebut. walaupun dia mengepit suratkhabar, siapa tahu kalau-kalau di dalam kocek seluarnya tersimpan pisau, atau mungkin juga pistol? nah, tak pasal-pasal nanti kita ditimpa kecelakaan. terus membenci pepatah "buat baik, dibalas baik".

tetapi.

bagaimana kalau lelaki itu benar-benar memerlukan bantuan? benar-benar mengharapkan ada kereta yang sudi menumpangkannya untuk pulang ke rumah, ke pangkuan keluarga, dan seterusnya enak tidur di atas katil empuk tanpa resah dan runsing? bagaimana pula kalau dia terpaksa bermalam di perhentian bas itu, terdedah dengan segala macam bahaya?

gara-gara jenayah, yang ingin membantu terpaksa mementingkan diri. yang memerlukan bantuan terpaksa terkial-kial menyerah nasib kepada takdir. kalau yang ingin membantu itu mempunyai bekal pertahanan diri yang cukup tidak mengapa. kalau langsung tidak? sebagai perempuan, yang memandu cuma bertemankan ibu yang sudah tua, aku tidak berani menanggung risiko. walaupun pada mulanya aku yang bersimpati lebih ingin menumpangkan lelaki itu kalau aku terperasan kelibatnya lebih awal.

"biarlah polis saja yang membantunya," kata mak.

Sabtu, Januari 01, 2011

sebab iCity cuma di belakang rumah

jadi aku tak perlu sibuk-sibuk ke sana dan terpaksa menyelit dicelahan orang ramai yang bersesak-sesak nak menyambut tahun baru. cuma perlu berdiri di tepi lebuh raya dan rakam apa-apa yang patut.



nasib baik aku rekod video. kalau tak mesti aku kena upload gambar banyak-banyak.

notakakiayam: kesalan tak terhingga kerana ada bahagian bunga api yang sangat cantik, ingatkan aku rakam, rupanya tak. dah la lama pula tu. cis!