Selasa, Ogos 31, 2010

shopping

heh, mentang-mentang semalam baru dapat duit upah dari seorang kawan, hari ini aku pergi shopping. habis RM50. beli selendang 2 helai, satu anak tudung, kerongsang chunky dan penyangkut tudung. pantang ada duit saja aku ni.

Khamis, Ogos 26, 2010

sibuk

sejak dua menjak ni kerja aku sangat sibuk. aku memegang dua jawatan sekaligus, editor dan designer.

sebagai editor, aku kerap dipanggil bermesyuarat tentang isi majalah. meeting bukan sekejap-sekejap, kena lama. banyak hasil yg didapati hasil dari bermesyuarat tadi. bertimbun-timbun idea baru keluar. bos gembira, aku pun senang hati sebab otak aku akhirnya berfungsi dengan baik dan aku juga sudah hampir pulih dari rasa "useless" yang membelenggu hidup aku.

tapi sebagai designer, bila masanya aku nak buat semua idea-idea yang dikeluarkan ketika aku membawa watak editor tadi? baru nak buat kena panggil meeting lagi, tak pun ada idea baru keluar.

masih tak pandai multitasking lagi nampaknya ni.

Isnin, Ogos 23, 2010

lagu gembira

dah tentulah lagu yang dimainkan oleh jam "punch card" setiap kali tepat pukul 6.

Ahad, Ogos 22, 2010

old age

aku suka lagu ni. suka sangat. tapi lagu ni tak siap. sepatutnya masuk dalam album nevermind tapi sebab kurt tak dapat siapkan lirik, lagipun dah nak "deadline" jadi lagu ni tak dapat masuk. kurt ada bagi lagu ni dekat hole, tapi lirik dah ubah lepas tu courtney nyanyi tak sedap, tak ada jiwa tak macam kurt nyanyi, walaupun lirik main "mumble" saja. aku paling suka lagu ni main masa aku tengah memandu. rasa macam tengah memandu dalam filem, lepas tu lagu ni jadi soundtrack untuk scene tu, lepas tu terus main sampai kat kredit filem. bukan main lagi berangan. tapi lagu kalaulah lirik dia siap, finalised....

Jumaat, Ogos 20, 2010

a fifth of beethoven

lagu symphony no. 5 oleh beethoven adalah lagu beethoven yang paling aku suka. sebab cara muzik tu dimainkan, fuh, bergetar jiwa. tapi hari ini aku terdengar versi disco oleh walter murphy and the big apple band. sama level. tidak syak lagi!

mengantuk

bulan-bulan puasa ni tak elok tidur lewat sampai dekat 1 pagi baru nak tidur. rugi. nanti nak bangun sahur dah pukul 5. dalam 4 ke 5 jam saja tidur. lain la kalau esoknya hari cuti.

Selasa, Ogos 17, 2010

80's!

oleh Killing Joke. aku tau pasal lagu ni pun dari info pasal nirvana yang dengarnya kumpulan ni pernah saman nirvana pasal ambil "riff" lagu ni pakai kat lagu Come As You Are. tapi diorang wakilkan krist novoselic pergi mahkamah, tak tau apa krist cakap kes tu selesai selamba saja.



aku suka betul gaya gitaris, basis dan drummer dia main. basis dia pula macam comel-comel je. lepas tu tak pasal-pasal lagu ni jadi faveret aku.

malam ku bermimpi

bukan malam la, dah pagi juga. singkat tapi boleh tahan berkerut dahi juga memikirkan.

dua kali aku mimpi tempat ni. dia macam apartment, ada lif semua. tapi yang bongoknya, lif itu juga merangkap bilik mandi bagi semua penghuni apartment tersebut. so, ala-ala korang tengah mandi, tiba-tiba ada orang tekan nak buka pintu lif, korang kena la berkongsi lif dengan orang yang turun naik tu.

tapi mimpi tadi aku jadi orang yang nak guna lif. agak ramai juga bersama aku, dalam 4, 5 orang. dalam lif tu ada lelaki tengah mandi. dia bagi kitorang masuk. lepas tu berhimpit-himpit, mana dengan lelaki tu nak mandinya, kitorang yang ramainya. tapi seorang pun tak basah kena air mandi lelaki tu. lepas tu kitorang semua macam pandang je lelaki tu. lelaki tu macam blur kejap sebelum menjawab, "oh, nak saya keluar ke? kejap, kejap," sambil tangan sibuk mengutip barang-barang mandi beliau. aku tak pasti dia bogel ke tak tapi yang paling jelas dia pakai kasut tumit tinggi warna "hot pink" buat selipar jamban. aku macam "wow!" sekejap.

kemudian kami sampai di tingkat bawah, tiba-tiba ada gelongsor yang tinggi, kira-kira dari tingkat satu ke ground floor. dua orang anak buah aku yang dah besar duduk kat situ. diorang tengah "horse around" kat situ, aku sound duduk elok-elok nanti jatuh. yang seorang ni sibuk nak duduk kat tepi-tepi, yang seorang lagi tengah cuba duduk kat bukit tepi gelongsor tu. tiba-tiba dia tergelincir tapi sempat berpaut dekat gelongsor tu. aku macam panik-panik juga sebab masa tu tangan berpeluh, takut licin nak tarik dia. tapi disebabkan perasaan sayang yang sangat kuat, aku berjaya menarik dia dengan sekali tarik saja. kemudian yang seorang lagi pun ditimpa musibah juga dekat atas gelongsor tu, tapi aku tak ingat apa jadi kat dia, tapi aku berjaya selamatkan juga.

seterusnya yang aku ingat ialah aku membebel-bebel siap menengking-nengking kat diorang.

hidup

awal ogos, dan nampaknya sudah ada 7 entri, 8 termasuk yang ini. dan akan datang bakal ada peningkatan jumlah entri. well, looks like i'm getting okay!

Isnin, Ogos 16, 2010

nak bagi hampers aidilfitri?

ha, kalau ada sesiapa kat sini yang teringin nak bagi hampers kat saudara mara, kekasih kekasut, sahabat handai, bos-bos tercinta, bolehlah pergi tinjau-tinjau kat cahaya hampers. macam-macam stail hampers yang ada yang boleh korang pilih untuk dibagi pada orang-orang tersayang. ni antara contoh hampers yang diorang sediakan:


ni pula antara biskut raya. tak pasti pula kalau masih boleh tempah lagi.

so kalau berminat, singgahlah kat blog cahaya hampers okay?

Sabtu, Ogos 14, 2010

dan inilah hasilnya..

bila semakin jauh dengan Allah, dan membuang Al-Quran jauh-jauh, dan memandai-mandai buat hukum sendiri.

"Apabila dikatakan kepada mereka: "Berimanlah kamu sebagaimana orang-orang lain telah beriman." Mereka menjawab: "Akan berimankah kami sebagaimana orang-orang yang bodoh itu telah beriman?" Ingatlah, sesungguhnya merekalah orang-orang yang bodoh; tetapi mereka tidak tahu." A'-Baqarah ayat 13.

"Dan jika kamu (tetap) dalam keraguan tentang Al Quran yang Kami wahyukan kepada hamba Kami (Muhammad), buatlah[31 satu surat (saja) yang semisal Al Quran itu dan ajaklah penolong-penolongmu selain Allah, jika kamu orang-orang yang benar. " Al-Baqarah ayat 23.

"Maka jika kamu tidak dapat membuat(nya) - dan pasti kamu tidak akan dapat membuat(nya), peliharalah dirimu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, yang disediakan bagi orang-orang kafir. " Al-Baqarah ayat 24.

Jumaat, Ogos 13, 2010

bubur kacang

semalam mak buat bubur kacang yang paling sedap sepanjang seumur hidup aku makan bubur kacang mak. bubur kacang mak memang sedap, tapi semalam sedap semacam. sedap sungguh-sungguh!

Rabu, Ogos 11, 2010

is everything alright?

dah lama aku cari lagu ni. bertahun-tahun! akhirnya jumpa! nah, untuk korang! :)

hari pertama berbuka

dan aku sudah mula dibebel oleh mak. setiap kali pun macam tu. aku pun tak dapat ingat apa yang bestnya bulan puasa.

kisahnya, mak masak nasi. atas dapur. nasi sahur mak panaskan guna bekas pengukus plastik yang khas untuk periuk nasi elektrik. lepas tu aku nak cedok nasi untuk hidang. tapi bau plastik tu kuat gila sampai aku rasa nak muntah. aku boleh rasa kadar keracunan pada nasi tu memang tinggi juga. bahaya kalau makan. aku suruh mak bau. memang busuk la. mak kata mungkin yang dalam penapis saja. tapi masalahnya seluruh isi periuk bau plastik. lepas tu mak nak makan nasi tu. aku dan abah tak bagi sebab bahaya, nanti sakit kan susah. mak tak puas hati, sebab dia rasa membazir dan dia rasa takkan matinya kalau makan nasi tu. "takla mati, tapi kan bahaya makan nasi tu. sebab bahan kimia dalam plastik tu dah masuk dalam nasi," kata aku dengan penuh kesedaran bahaya bahan kimia. abah pun warning macam tu juga. mak tak puas hati. "kalau mak, mak makan saja. mati pun mati lah," katanya masih berkeras. lepas tu mak bebel-bebel suruh aku masak nasi sebab nasi tadi bahaya sangat. lepas tu aku ambil periuk lain. periuk tu kurang ajar sikit kena sentiasa perhati kalau tak nasi cepat hangit. lepas tu mak pertikaikan pengetahuan aku tentang ilmu dapur sebab ambil periuk yang bahaya. lepas dah ambil periuk yang selamat sikit, lepas mak dah solat maghrib, mak datang dapur dan lihat api tak cukup besar. pada aku api tu dah besar dah. mak kata macam tu bila nak masak nasi tu. masak nasi pun tak reti macam mana ni. dipertikaikan lagi pengetahuan aku tentang hal ehwal masak nasi padahal aku lah "chef ganti" kalau dia tak larat nak masak.

kemudian mak bersuara lagi tentang nasi "beracun" tadi. "siti khadijah tu makan daun kering je sebab dah bankrap membelanjakan harta membantu nabi muhammad. tak jadi apa pun!" aku terdiam sekejap mengenang kedegilan mak. "tu daun mak, ni bahan kimia. sikit lagi kalau kena kanser kan susah. duit nak merawat tu dah la beribu-ribu. baik rugi beberapa ringgit ni dari terpaksa belanja beribu-ribu nak rawat penyakit yang dicari sendiri," aku akhirnya membetah mak. mak diam. "huh, kalau mak, makan saja nasi tu!"

degil betul mak ni. tapi akhirnya tak makan juga. tak heran mati konon.

bila puasa

bila bulan puasa, orang lain semua nak balik awal. semua nak gegas-gegas shopping lama-lama kat bazaar ramadan. tapi aku tak. sebab aku tak suka bersesak-sesak masa tengah lapar-lapar macam ni. nanti pitam, kan dah malu? lagipun nanti duit jalan laju.

lepas tu semua nak balik awal. nak sampai rumah awal. nanti boleh bancuh sirap canggih-canggih buat lumba minum masa berbuka. tak pun boleh baring-baring sementara tunggu waktu berbuka. tak pun boleh siap-siapkan hidangan berbuka, setting meja cantik-cantik, boleh sempat tambah lauk-lauk ekspress buat pemenuh perut. tapi aku tak.

kenapa?

sebab..............kalau sampai rumah awal, nanti nak kene tunggu sejam setengah macam tu sampai waktu berbuka. aku tak tahan. sebab tu aku suka sampai rumah ngam-ngam je terus azan. gedik tak aku?

notakakiayam: haa..masa ni la tiba-tiba teringat kuih kole kacang.

Selasa, Ogos 10, 2010

dari melayu untuk melayu.

please don't fuck the people who are sincere to you. thanks.