Selasa, Mei 12, 2009

tak kisahlah kalau kau baru kerja, tapi, fokuslah sikit.

malam semalam, pulang dari kerja aku terus ke damansara, berjumpa teman-teman lama (ah! rindu sangat dengan mereka!) sekali mengambil keropok lekor yang aku tempah dan meraikan hari lahir salah seorang dari rakan aku. entah kenapa aku gementar semacam memandu ke damansara. oh, ya lah, dah lama sangat aku tak memandu ke sana.

setelah semuanya berkumpul, kami bergerak ke rasta di taman tun. hurmmm....ini merupakan kunjungan kali kedua aku di situ. ah, duduk duduk saja, berkerumun pelayan hulur menu. jenis tak menjilid, berterabur begitu saja. 3 dari rakan aku memesan nasi ayam dan juga sotong bakar, manakala aku dan rakan lagi seorang memesan mi dan mihun sup daging.

pesanan 3 rakan aku sampai. aik, mana mi sup kami nih? boleh tahan lama juga tunggu. tak apa, sabar lagi. rakan aku yang bertiga dah hampir habis makan. wah, tak boleh jadi ni. aku dan rakan lagi seorang terus ke gerai sup tadi. "eh, takde, awak tak order pun tadi dengan saya!" si pelayan menegaskan. woah, apakah? "order apa tadi?" dia bertanya pula. "mi dan mihun sup daging!" rakan aku berkata. "sup daging?" si pelayan bertanya kembali. "tak, mi sup daging dengan mihun sup!" aku pula menyatakan order. "oh, mihun sup daging?" si pelayan mengulang order. "bukan, saya punya mihun sup daging, dia (aku) mi sup daging!" rakan aku menegaskan. "oh, baik, baik!"

tunggu punya tunggu tak sampai-sampai juga. aku dan rakan aku tu sudah tertoleh-toleh mengitik angsa ke arah gerai sup itu, sampaikan awek yang sedang makan dengan kekasutnya, mula perasan ingat aku usha dia dengan kekasutnya. aku dengan rakan aku tu mula berpakat, lagi sepuluh minit order tak sampai, kami order saja chicken chop sebagai membalas dendam. dari jauh nampak terkedek-kedek si pelayan menatang dulang berisi makanan tempahan kami. eh, mihun sup, dan sup daging dalam mangkuk kecil? isi semula punya kah? eh, aku punya? aku dah tergelak. marah sebenarnya. "kenapa gelak?" si pelayan bertanya. "saya order tadi mi sup daging. bukan sup daging semata-mata!" "tadikan awak order sup daging!" eleh, nak salahkan aku pula. "dia order mi sup daging, saya order mihun sup daging!" rakan aku membela. "ok, takpe, tenang, saya pergi ambil yang baru," si pelayan menenangkan. selang beberapa minit, order yang baru sampai. aaa...salah juga!!! aku order mi sup, dia bagi mihun sup. ah, aku dah lapar, malas dah nak betulkan order lagi. "RM9!" beritahu si pelayan. lepas menerima duit, dia ke gerai bagi mengambil wang baki. eh, 50 sen? "kata tadi RM9?" "bos cakap semua RM9.50. order tadi ada yang RM4, ada yang RM5.50!" si pelayan menjelaskan. "masalahnya order kami sama, tak ada yang beza-beza. habis tu siapa punya yang RM5.50, siapa punya yang RM4?" rakan aku mula bengang. "sekejap." si pelayan bergegas semula ke gerai. kemudian kembali membawa baki lagi 50 sen. "saya minta maaf. saya baru kerja hari ni," dia memberitahu punca kegagalan dia bertugas dengan cemerlang. kami menerima saja pernyataan maaf dia, malas mau panjang-panjang cerita.

kemudian dia lalu lagi mengutip pinggan-pinggan kotor. "ni, sotong ni mau lagi? kalau tak saya angkat!" si pelayan itu bertanya. "biar dulu, tuan punya ni keluar kejap," rakan aku memberitahu. "tidak, pasal sudu dia sudah terlangkup, biasanya membawa makna, sudah tak mau lagi," si pelayan menjelaskan sambil berlalu dengan pinggan-pinggan kotor ditangan.

kami berpandangan. woah, kerja hotel apa dia ni dulu? hantar order salah-salah, tapi tau pula etika makan. kami......sepatutnya berasa kagum atau apa?

4 ulasan:

  1. tahukah anda perut tikus lebih kecil dari perut anda (jika anda seorang manusia ketika sedang membaca fakta ni...)

    BalasPadam
  2. wahahhah.....aku benci kedai mamak.bila tanye menu semua ada katanya.japg dia datang cakap da abis plak....

    BalasPadam
  3. itu biasela tu...nak menunjuk2..ahahahha!!!

    BalasPadam